Picture of Julie

Julie

Julie er socialfaglig medarbejder og underviser i Reden Ung Aarhus

Hos Reden Ung møder jeg ofte forældre, der har opdaget at deres barn bytter noget seksuelt eller intimt for en gode. Dvs. unge der f.eks. sugardater, har Onlyfans, bytter nøgenbilleder m.m.

Det oplever jeg, kan skabe dilemmaer og forvirring hos forældrene, da det kan være svært at forstå sit barns handlinger og vide, hvordan man som forældre bedst hjælper sit barn.

”De sidste par uger, har jeg lagt mærke til at min datter opfører sig anderledes end normalt. Hun er begyndt at blive ude til sent om natten, og slår sit Snapchat kort fra, så jeg ikke kan følge med i, hvor hun er. Hun kommer ofte hjem med dyre gaver og har mange kontanter i sin pung. Når jeg spørger til det, undviger hun at give mig et svar. Jeg valgte at kigge i hendes telefon, fordi jeg blev bekymret. Det ved jeg godt, at man ikke må, men jeg måtte se, hvad der foregik. Jeg fandt ud af, at hun mødes med ældre mænd, som hun har sex med i bytte for gaver og kontanter. Mit barn sugardater.”

”Hvorfor vil min datter sælge sig selv for at få gaver?”

Da moren først opdagede at hendes datter byttede sex for gaver, var hendes reaktion en blanding af vrede og forvirring.

Hvordan kunne hendes datter vælge sådan en vej? Hvorfor havde hun ikke fortalt noget? Kunne hendes datter virkelig være villig til at sælge sig selv for gaver? Blev hun udnyttet? Selv hvis datteren følte sig i kontrol nu, hvad med senere? Hvordan ville det påvirke hendes datters selvværd, og hendes fremtidige forhold til intimitet og kærlighed?

Efterhånden som moren fik tid til at reflektere, begyndte hun at stille sig spørgsmålene: Bør hun som forælder kontrollere sin datters valg, eller respektere hendes valg som voksen? Hvor går grænsen mellem frivillighed og udnyttelse i sugardating? Og hvordan kan hun som mor beskytte sit barn mod potentielle farer?

Det var her hun valgte at kontakte Reden Ung, for at få hjælp til at forstå og håndtere situationen.

Reden Ung er her for både forældre og unge

Da moren kontaktede Reden Ung, var hun usikker på, hvordan hun bedst kunne tale med sin datter om det, uden at skubbe hende væk. I Reden Ung forstår vi forældrenes frustrationer og bekymringer, og vi sætter stor pris på, når de rækker ud for at få rådgivning. Reden Ung tilbyder nemlig støtte til både unge og forældre, der står over for udfordringer, der bl.a. kan opstå ved sugardating.

Moren blev hjulpet til at forstå, at hun ikke var alene. Mange forældre har været i hendes situation, hvor de føler skyld og skam, og har en oplevelse af ikke at være ”gode forældre”. Derfor er det vigtigt at skabe et åbent og trygt miljø, hvor forældre kan dele deres tanker og bekymringer uden fordømmelse.

I stedet for at fokusere på de ”dårlige valg”, talte vi med moren om, hvad der mon kunne ligge bag. Vi ved af erfaring, at sugardating er et komplekst fænomen, og at det fx kan være økonomisk uafhængighed, spænding eller en følelse af kontrol, som de unge er på jagt efter. Når man ser bag adfærden, bliver det lettere at tale sammen om, hvordan man evt. kan få dækket sine behov på andre måder.

Uoverskuelige konsekvenser

For mange er det svært at se de langsigtede konsekvenser, når de føler sig i kontrol i øjeblikket. Vores rådgivning til unge er netop designet til at hjælpe dem med at fornemme deres egne grænser, samt reflektere over deres situation uden at føle sig presset eller dømt.

Denne mor er blot én af mange, som har rakt ud efter hjælp. Hos Reden Ung ser vi det som en vigtig opgave at være der for både forældre og unge, når de står i en svær situation. Hvis du som forælder eller ung har brug for rådgivning, er du altid velkommen til at kontakte os.

GODE RÅD TIL AT TALE OM SVÆRE EMNER MED DIT BARN

Står du i en situation, hvor du er i tvivl om hvordan du taler med dit barn om noget svært? Her er Reden Ungs tre gode råd til samtalen.

  • Skab et trygt rum

    Start samtalen ved at udtrykke omsorg og bekymring uden at bebrejde eller fordømme. Det er vigtigt at signalere, at du er der for at lytte og støtte, ikke for at dømme. For eksempel kan du sige: “Jeg har lagt mærke til nogle ting, der bekymrer mig, og jeg vil gerne forstå, hvad der foregår, fordi jeg holder af dig.”

  • Lyt aktivt og vær nysgerrig

    Giv dit barn plads til at dele sine tanker og følelser uden at afbryde. Stil åbne spørgsmål, der inviterer til dialog, som: “Hvordan har du det med det, der sker lige nu?” eller “Hvad får du ud af disse relationer?” Ved at lytte aktivt viser du, at du tager deres oplevelse seriøst og respekterer deres synspunkter.

  • Tilbyd støtte og oplysning

    Vær ærlig omkring dine bekymringer, men undgå at skabe frygt eller skyldfølelse. I stedet kan du tilbyde hjælp og ressourcer, som kan støtte dit barn i at tage informerede beslutninger. Du kan sige: “Jeg er her for at hjælpe dig med at finde ud af, hvad der er bedst for dig, og vi kan sammen finde støtte eller information, hvis du har brug for det.”

Det vigtigste du som forælder skal gøre i sådan en situation er at skabe en åben og respektfuld dialog. Dialogen styrker forholdet til dit barn og hjælper det med at navigere i sin situation med større forståelse og selvstændighed.